Atgal į sąrašą

CityBee klientų dėmesiui!

2021-02-16

Pasisavinus ir viešame forume paskelbus dalies „CityBee“ klientų informaciją neabejotinai buvo pasisavinti CityBee klientų jautrūs asmens duomenys (asmens kodai ir slaptažodžiai). Nors CityBee deklaruoja, kad duomenų paskelbimas „nepadarys jokios įtakos „CityBee“ klientų finansinių paslaugų saugumui“, tačiau asmens kodų ir slaptažodžių pasisavinimas neabejotinai gali būti panaudotas siekiant neteisėtai panaudoti asmens tapatybės informaciją, taip pat ir gaunant mokėjimo paslaugas. Nukentėjusiems asmenims rekomenduotina nedelsiant pasikeisti slaptažodžius visose savo paskyrose, kur naudojami slaptažodžiai ir asmens kodai. Savo duomenis vartotojai turi apsaugoti patys, nelaukdami ikiteisminio tyrimo  pareigūnų veiksmų ar VDAI tyrimo pabaigos. VDAI pradėjo tyrimą, kuriame nustatys, ar CityBee pažeidė asmens duomenų tvarkymo taisykles ir kaip šis pažeidimas turėjo įtakos galimai padarytai nusikalstamai veikai. Šiuo metu taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas prieš galimai nusikalstamas veikas padariusius asmenis dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo ir/ arba neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos. Vadinasi, klientams žalą galimai padarė CityBee, jeigu neužtikrino pakankamų duomenų saugos priemonių, arba galimai nusikalstamas veikas padarę asmenys. Žalos atlyginimo bylose visada reikia nurodyti tinkamą atsakovą ir to asmens padarytus neteisėtus veiksmus, kurie lėmė žalą.

Nukentėjusiems fiziniams asmenims galima ginti savo interesus individualiai, rašant skundus VDAI ar reiškiant individualius ieškinius, tačiau tuomet vartotojai paprastai patiria labai dideles sąnaudas, o piniginę naudą gauna menką. Rekomenduotina nukentėjusiems klientams burtis į grupes ir gauti profesionalias duomenų saugos ir teisines konsultacijas. Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas (LVOA) dalyvaus tokių grupių diskusijose, kuriose dalinsis profesionaliomis duomenų saugos ir teisinėmis konsultacijomis, informacija apie grupės ieškinį ir įvairias duomenų apsaugos priemones nukentėjusiems.

Kontaktinis asmuo –  LVOA atstovė Daiva Dumčiuvienė,   el. paštas daiva.dumciuviene@lvoa.lt