Atgal į sąrašą

Baltijos šalių vartotojams – nauja, efektyvi vartojų teisių gynimo priemonė

2016-03-24

Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas praneša, kad pradėtas vykdyti bendras Lietuvos ir Latvijos vartotojų organizacijų projektas „Greitoji pagalba vartotojui“ („Consumer first aid toolkit“).

Projekto tikslas – paskatinti vartotojus aktyviau ginti savo teisę gauti kokybiškas prekes ar paslaugas, ir padėti jiems paprastai, greitai ir savarankiškai (neprašant teisininkų pagalbos) išspręsti ginčus su prekybininkais ikiteisminėje stadijoje. Projekte bus sukurta elektroninė platforma lietuvių ir latvių kalbomis, kuri padės vartotojams nemokamai parengti pretenziją jų teises pažeidusiems verslininkams tiesiog atsakant į keletą nesudėtingų klausimų. Priklausomai nuo konkrečios situacijos vartotojas galės pasirinkti, ko reikalauja: pakeisti prekę, gauti kompensaciją ar nutraukti sutartį ir susigrąžinti lėšas. Vartotojas pretenziją galės paruošti jam patogiu būdu – prisijungęs prie platformos per kompiuterį arba mobilaus ryšio įrenginį, projekte numatomos priemonės ir vartotojams, nesinaudojantiems internetu. Skundą bus galima atsispausdinti arba nusiųsti tiesiai prekiautojui. Taip pat platformoje bus pateikta informacija apie AGS galimybes konkrečioje šalyje bei šios srities teisinę bazę. Platforma bus populiarinama pasitelkus įvairias žiniasklaidos priemones, įskaitant socialinę žiniasklaidą, regioninę spaudą bei spausdintus bukletus – kad su informacija susipažintų visų socialinių grupių vartotojai.

Kreipimasis į pardavėją, pateikiant jam pretenziją yra vienas paprasčiausių ir efektyviausių alternatyvaus ginčų sprendimo (AGS) būdų. Praktika rodo, kad nedidelės vertės vartotojų ginčai dažniausiai išsprendžiami šioje stadijoje, be to, vėliau kreipiantis į teismą ar AGS instituciją vartotojas turi būti išnaudojęs šią savo teisių gynimo priemonę.

Projektą vykdo Baltijos šalių vartotojų teisių organizacijos, Europos vartotojų organizacijos (BEUC) narės: Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas (LVOA) ir Nacionalinė Latvijos vartotojų teisių gynimo asociacija (latv. Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija – PIAA).

Tikimasi, kad projektas ne tik padės vartotojams aktyviau ginti savo teises ir suteiks galimybę tai padaryti paprasčiau ir greičiau, bet ir paskatins piliečius atkreipti dėmesį į alternatyvius ginčų sprendimo mechanizmus.

Projektą finansuoja Europos vartotojų organizacijos CESEE Angel programa, skirta Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos šalimis.