Atgal į sąrašą

10 dalykų apie atsparumą antibiotikams, kuris jus pasiekia iš fermų

10 dalykų apie atsparumą antibiotikams,  kuris jus pasiekia iš fermų
2017-11-06

Kiekvienais metais Europos Sąjungoje dėl antibiotikams atsparių bakterijų sukeltų infekcijų miršta apie 25 000 pacientų. Kitaip tariant, antibiotikai praranda gebėjimą naikinti bakterijas. Atsparumas antibiotikams didėja, ir tai kelią rimtą grėsmę žmonių sveikatai visoje Europoje.

Žmonės antibiotikus vartoja pernelyg dažnai, tačiau ar žinote, kad jie lengva ranka skiriami ir gyvūnams?

 

 

  1. Mūsų dienomis gyvūnai antibiotikais gydomi dažniau nei žmonės

 

Europos Sąjungoje antibiotikų gyvuliams gydyti sunaudojama gerokai daugiau, nei žmonių gydymui. Pavyzdžiui, 2012 m. Ispanijoje, Kipre, Italijoje ir Vokietijoje gyvuliai gavo dvigubai daugiau tokių preparatų, nei žmonės[1].

 

  1. Skiriant antibiotikų sveikiems gyvūnams skatinamas atsparumas antibiotikams

 

Gyvuliai dažnai auginami patalpose, kuriose neužtikrinami higienos ir gyvūnų tankumo reikalavimai, todėl siekiant užkirsti kelią ligų plitimui net ir sveikiems gyvūnams nuolat duodama antibiotikų. Toks netinkamas ir pernelyg gausus antibiotikų vartojimas sukelią jų atsparumą. Europoje auginamų naminių paukščių ir kiaulių bakterijos dažnai yra atsparios vienai ar net keletui antibiotikų rūšių. Pavyzdžiui, net  70% Campylobacter bakterijų, aptinkamų paukštienoje, yra atsparios antibiotikams, plačiai naudojamiems sąnarių infekcijoms ar viduriavimui gydyti[2].

 

  1. Antibiotikai neveikia virusų

 

Jei jums pasireiškia viruso sukelta infekcija (pavyzdžiui, peršalimas, gripas, gerklės skausmas ar bronchitas), antibiotikai negali padėti, nes jie neveikia virusų. Antibiotikais gydomos bakterinės infekcijos, tokios kaip tuberkuliozė, pneumonija, šlapimo takų infekcijos. Tik gydytojas gali pasakyti, ar jums būtini antibiotikai. Tokia pati taisyklė galioja ir gyvuliams – preparatus turi skirti veterinaras.

 

  1. Atspari antibiotikams yra bakterija, ne žmogus ar gyvūnas

 

Kalbant apie atsparumą antibiotikams daugelis mano, kad gali susiformuoti žmogaus ar gyvūno atsparumas antibiotikams. Tačiau atsparios tampa ligas sukeliančios bakterijos. Šios atsparios bakterijos gali plisti ir sukelti infekcijas tiems žmonėms ir gyvūnams, kurie

antibiotikų nevartoja.

 

  1. Kaip bakterijos tampa atsparios antibiotikams?

 

Bakterijos tampa atsparios antibiotikams natūraliai arba jos mutuoja dėl antibiotikų poveikio genetiniame lygmenyje. Tai vadinamosios „superbakterijos“. Antibiotikai sunaikina daugumą bakterijų, tačiau „superbakterijos“ išgyvena ir dauginasi net ir veikiamos antibiotikų, ypač kai juos vartojame netinkamai. Dar blogiau, kad „superbakterijos“ gali perduoti savo atsparumo genus kitoms bakterijoms.

 

  1. Atsparios bakterijos gali būti perduodamos iš gyvūnų žmonėms

 

Atsparios bakterijos gali būti perduodamos žmogui įvairiais būdais, pavyzdžiui, valgant termiškai neapdorotą maistą, per sąlytį su naminiais gyvuliais – bakterijų nešiotojais, taip pat per augalus, kurie auginami dirvoje, tręšiamoje sergančių gyvūnų mėšlu arba išgėrus gyvūnų ekskrementais užteršto geriamojo vandens.

 

  1. Europos ūkininkams neleidžiama naudoti antibiotikų, kad gyvūnai augtų greičiau

 

Nuolatinis galvijų, kiaulių ir viščiukų šėrimas nedidelėmis antibiotikų dozėmis greitina jų augimą. Taip didinamas mėsos pramonės pelningumas, tačiau auga ir bakterijų atsparumas antibiotikams, nes bakterijos yra nuolat veikiamos jų nesunaikinančiomis dozėmis. 2006 m. ES uždraudė tokią veiklą, nors Jungtinėse Valstijose ir Kinijoje tai iki šiol nedraudžiama. Galbūt reikėtų kruopštesnių patikrinimų, ar ūkininkai tinkamai laikosi šių draudimų.

 

  1. Nedidelės antibiotikų dozės mažina atsparumą antibiotikams.

 

Šalyse (ypač Šiaurės Europoje), kurių vyriausybės nusprendė sumažinti antibiotikų naudojimą ūkiuose auginamiems gyvūnams, atsparumo antibiotikams lygis mažėja. Tai reiškia, kad bakterijos pamažu praranda atsparumą ir antibiotikai jas vėl veikia. Tačiau kai kurios Europos valstybės šioje srityje ženkliai atsilieka. Pavyzdžiui, 2014 m. maistiniams gyvūnams skirtų antibiotikų pardavimas Ispanijoje buvo 36 kartus didesnis, negu Švedijoje[3].

 

  1. Atsparios bakterijos nepaiso sienų

 

Atsparumas antibiotikams visame pasaulyje pasiekė pavojingai aukštą lygį. Bakterijos, nepaisant to, ar jos atsparios, ar ne, keliauja tarp šalių per maistą, prieskonius ir kt. Siekiant efektyviai kovoti su atsparumo antibiotikams problema, svarbu imtis koordinuotų veiksmų visuose visuomenės lygmenyse, įtraukiant tiek asmenis, dirbančius žemės ūkio sektoriuje, tiek ir Europos ar pasaulio mastu veikiančius politikus.

 

  1. Švari virtuvė sumažina užsikrėtimo atspariomis bakterijomis riziką
  2. Ruošdami maistą visuomet nusiplaukite rankas po kontakto su žalia mėsa, ypač jei liesite maistą, kuris nebus termiškai apdorotas. Kruopščiai nuplaukite pjaustymo lenteles bei lėkštes, ant kurių buvo padėta žalia mėsa.
  3. Nepamirškite gerai išvirti ar iškepti mėsą, nes bakterijos, net ir atsparios, žūva aukštoje temperatūroje.
  4. Šaldytą mėsą visuomet atšildykite šaldytuve.

 

Tačiau tokie veiksmai – tik lašas jūroje.

Todėl Lietuvos Vartotojų Organizacijų Aljansas skatina Europos lyderius veikti!

 

Sekite mūsų naujienas socialiniuose tinkluose #SuperbugTour